viernes, 14 de junio de 2013

Картофи на фурна

Ами само мога да кажа, че се получи страхотно и на вкус и на вид..
Продукти
Няколко едрички картофа, суров бекон или друго месо по вкус, но да е „шарено„ със сланинка и сос Алиоли (майонеза+кис.мляко+настърган или счукан чесън)
Приготвяне
Измиват се добре картофите, не се белят. Правят се напречни разрези на картофа както се вижда на снимката, като внимавате да не срежете нацяло. Картофите се пекат в тавичка на силна фурна 200ºC без да слагате вода, нито мазнина. Малко преди да  са напълно изпечени (аз пробвам дупчейки с клечка както се пробва кекс) изваждате тавичката и слагате предварително нарязаните късчета бекон или месо във всеки прорез на катрофите и връщате във фурната за да се запекат. Изпечените картофи оставяте да поизстинат и сервирате поляти със сос Алиоли.
Сос Алиоли този сос е лек, много вкусен и се приготвя точно са 2 мин. В дълбок съд счупвате 1 яйце, прибавяте 1 суп.лъжица лимонов сок(оцет) и 150-200 мл. олио, 2 щипки сол и разбивате с пасатора, когато майонезата се оформи се прибавя 1 скилидка чесън (настъргана или счукана) и 4-5 с. лъжици хубаво гъсто кисело мляко и доразбивате. Съхранява се в хладилника...

1 comentarios:

Anónimo dijo...

Аз понеже съм овен и винаги бързам, не прочетох рецептата и сложих бекона в началото. Не ми се разваляха и пекох под фолио, пак станаха. Соса е превъзходен! Браво на Ани.

Plantilla creada por laeulalia basada en la scribe de blogger.