Продукти за тестото
– 2 яйца
– 1 ч.ч. захар
– 1 ч.ч. мед
– 2/3 ч.ч. олио
– 2 ч.л. канела
– 1 ч.л. сода бикарбонат
– 1 бакпулвер
– 2 с.л. оцет
– брашно колкото поеме за да стане меко тесто
Разбиват се яйцата със захарта, постепенно към тях се прибавят олиото, меда и содата загасена в оцета (2с.л. оцет и 2 с.л. вода) , канелата и брашното . Трябва да се получи меко тесто. Разточва се на тънко част от него и се изрязват курабии с желаната форма. Казвам част от тестото, понеже става доста и на мен ми е невъзможно да разточа цялото количество. Пека ги върху хартия за печене на 180º. Изпичат се бързо и трябва да се внимава. След като са вече студени ги украсявам с Glase real. Прави сe ot 250 гр. пудра захар, 1 белтък и 2–3 капки лимонов сок. Бърка се на ръка докато се сгъсти, готово е когато вдигнете бъркалката и остане връхче. може да се оцвети със сладкарски бои.
Гласето се слага в шприц с много тънък отвор и се рисува върху курабиите.
Гласето се слага в шприц с много тънък отвор и се рисува върху курабиите.
2 comentarios:
Днес в България падна първия сняг. Всичко е бяло. И тъй като някой хора у дома всеки Божи ден, 365 дни пеят Jingle bells, аз реших да направя курабиите. Първо да кажа, че никога не съм смесвала сода и бакпулвер, но се "подчиних" на рецептата, сложих 1/2 ч.ч. мед защото се опитваме да ядем по-малко захар. А защо не сложих повече мед, а по-малко захар не е ясно :)Нямам хартия и не съм мазала тавите и Внимавайте ако правите като мен трябва да отлепвате топли иначе се чупят. За мекото тесто - с първите много ядове брах и после намесвах отново. В крайна сметка рецептата е прекрасна. Станаха много хубави курабийки. Дано и Дядо Коледа ги хареса. Поздрави на всички и Весели празници!
Благодаря Вале за коментара, наистина това тесто е трудно за работене ,но наистина курабиите стават много фкусни. Може би ми харесва понеже ми напомня за меденките,които се продаваха преди много години по сладкарниците. Имам и рецепта за курабии с много лесно и бързо тесто, но трябва да я пробвам и ще публикувам
Publicar un comentario